Selecteer een pagina

Blog

Lente Bock

Je eigen Lente Bock maken

Lente bock

We gaan er aan beginnen.. ook bierbrouwen is soms vooruit denken.

Je moet jezelf bedenken als je een lentebock in de lente wil drinken dat je er in de winter al aan moet beginnen. Ja het klinkt gek maar er moet altijd rekening gehouden met de bereidingstijd en uiteraard de gistingstijd die het bier nodig heeft.

Dit lentebockje heb ik vanaf scratch af aangemaakt. Dit betekend dus een lange bereidingstijd. Ben met de bereiding in het totaal bijna 5 uur bezig geweest voordat het bier op vat ging.

 

Benodigdheden

  • Mout
  • Gist                            
  • Hop
  • Suiker
  • Lege bierflesjes
  • Gistingsvat
  • Thermometer
  • Moutmolen

Verder heb je nodig een hoop gezelligheid, een lekker biertje en/of wijntje en lekker wat toastjes met wat lekkere kaas en worst om lekker van te genieten met familie en/of vrienden tijdens de bereidingswijze.

 

Uitvoering

 

We gaan beginnen…wat er als eerste moet gebeuren is dat de mout door een moutmolen wordt gehaald om deze te malen zodat we de mout kunnen gaan gebruiken. Je kan hiervoor een moutmolen gebruiken maar er zijn tal van mensen die hiervoor creatieve oplossingen  voor hebben wat voor jouw een hoop tijd scheelt met het draaien aan een hendel…denk hierbij aan een boormachine bijvoorbeeld ….we zeggen dan maar waarom moeilijk doen als het ook snel kan hahaha

Op het moment dat je dit karweitje hebt gehad dan gaan we aan het kookproces beginnen…maaaaar eerst even een lekker koud biertje openslaan en de toastje klaarzetten om ook de gezelligheid te laten beginnen.

Beslag

 We beginnen met het maken van een Beslag. Dit is je basis van het bier.

Ik heb hier 20 liter water en 6 kg aan gemalen mout voor gebruikt. Je begint met de 20 liter water naar een temperatuur van 64 graden te brengen en daarna voeg je de mout toe en nu LET OP!! Blijf roeren zodat het niet gaat plakken aan de pan en de temperatuur in de pan ook iets zakt.

 

Maischen

Vervolgens gaan we de mout Maischen. Maischen betekend dat je de temperatuur stapsgewijs naar een hogere temperatuur gaat brengen.

De eerste maischtemperatuur is 62 graden voor 30 minuten
De tweede maischtemperatuur is 72 graden voor 30 minuten
De derde maischtemperatuur is 78 graden voor 5 minuten

Je zal merken dat de suikers uit de mout vrij komen en deze heb je nodig om het bier te laten gisten.

 

 

Filteren en Spoelen

Als je dit gedaan hebt gedaan ga je de hele samenstelling Filteren en Spoelen
Dit doe je d.m.v. de samenstelling door een zeef heen te halen in een nieuwe pan en de mout vervolgens te spoelen om er zoveel als mogelijk suiker uit te halen. Als je dat gedaan hebt kan je 2 dingen doen:

1 – Je gebruikt de pan waarnaar je hebt over gegoten

2 – Je maakt de pan waar het uitkwam schoon en geniet de vocht terug in deze pan/ketel

En lieve bierbrouw vrienden en vriendinnen heb voor het laatste gekozen i.v.m. dat ik als brouwketel een Weckpan gebruik. De reden hiervoor is dat deze op een temperatuur ingesteld kan worden en dat die het vocht ook op deze temperatuur houdt.

Het spoelen van de mout heb ik gedaan totdat het vocht een hoeveelheid had van 24 liter.

 

 

Koken

En nu lieve vrienden en vriendinnen komt het langste van het hele kookproces…..dus pak een biertje en toastje en laat het genieten beginnen…..

Het koken van de Wort (of wel het vocht wat je gefilterd hebt)

Dit proces duurt in het totaal 90 minuten.

Je zorgt er voor dat de Wort eerst naar een temperatuur komt van 100 graden en je zorgt er voor dat die dit blijft voor 90 minuten lang. In deze 90 minuten gaan we de hop  1 en hop 2 (ja dit is de hop die bijgeleverd is in het pakket) en de ultra moss toevoegen,

Hop 1 voeg je toe na 10 minuten
Hop 2 voeg je toe na 70 minuten
Ultra moss voeg je toe na 80 minuten

 

 

Gist toevoegen

Vervolgens gaan we het gist toevoegen.
Deze strooi je bovenop het vocht en vervolgens sluit je de brouwemmer af met de deksel en een waterslot.

 

 

Gistproces

Daarna zet de brouwemmer weg op kamertemperatuur en verhuis je de emmer het liefst niet meer zodat het gistingsproces zo min mogelijk verstoord wordt.

Na ongeveer 3 tot 4 weken is het bier op de juiste waarde. Dit moet zijn tussen de 1010 en 1015.

Daarna zijn we er bijna!

 

 

Bottelen van het bier

We gaan beginnen met bottelen. Zorg uiteraard wel dat je bierflesjes goed schoon zijn en doe een beetje suiker in de bierflesjes en vervolgens vul je de flesjes.

Dan nog even 3 weken laten nagisten en vervolgens het mooiste geluid na dit hele proces *PLOP*
Uiteraard vergeten we het biertje zetten we deze heerlijk lente bock eerst even een 15 tot 20 minuten in de koelkast zodat hij lekker koel wordt

Natuurlijk is het in combinatie met een lekkere snack extra lekker!

 

 

Hop

Hop

Blog HopHop SoortenHop In dit blog gaan we het hebben over Hop. Nee beste brouwvrienden en vriendinnen, niet het hoppen van baan naar baan maar over...

Herfstbock

Herfstbock

Blog Herfst BockMakkelijk je eigen Herfst Bock makenWerkwijze Je hebt met het brouwen van bier verschillende soorten werkwijzes. Een van deze...

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

New Flavors

Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Pellentesque in ipsum id orci porta dapi

Events

Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Pellentesque in ipsum id orci porta dapi

News

Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Pellentesque in ipsum id orci porta dapi