Selecteer een pagina

Blog

Schoonmaken

Schoonmaken materialen

Waarom we het hebben over desinfecteren en schoonmaken van de materialen

Ja, lieve bierbrouwvrienden en vriendinnen, ja we gaan het er toch echt over hebben. Het schoonmaken en desinfecteren van onze materialen.

Ik weet het , ik weet het, waarom heb je het er over en heb je het niet gewoon of lekkere bieren brouwen en de mooie producten die je er voor gebruikt.

Dit kan ik uitleggen, namelijk het volgende:

Inmiddels ben ik zelf al een aantal jaren bezig met het brouwen van bier en sinds kort ook een uitstapje gemaakt naar de appelcider en heb ik inmiddels veel sites en forums gelezen en ook veel handleidingen gelezen en daarin is mij opgevallen dat hier niet of nauwlijks over het schoonmaken wordt gesproken terwijl dit zeker belangrijk is voor de kwaliteit en smaak van het bier. Mensen kunnen je bier nog zo lekker vinden maar als ze de volgende dag niet lekker zijn of er echt ziek van geworden zijn dan zullen ze dat onthouden en niet de 10 andere overheerlijk biertjes die ze al geproeft hebben van je.

Dus echt lieve bierbrouw vrienden en vriendinnen, ik hoop er zo voor te zorgen dat iedereen kan blijven genieten van de door jou met trots gebrouwen bier!

 

 

 

 

Hoe je materialen goed schoon te maken

Voordat je begint met het brouwen van bier gaan we er voorzorgen dat de spullen goed schoon zijn en dit doen we d.m.v. er voor te zorgen dat je werk omgeving schoon en opgeruimd is.

Daarna doen we warm/heet water in de wasbak en doen we 1 telepel Sulfiet en 2 telepels Citroenzuur in het water.  Let wel goed op dat je de stoom die dan van het water komt niet te veel inademt inverband dat dit niet de lekkerste geur is die er afkomt (geloof me, been there,done that, got the t-shirt zeg maar). Zelf trek ik vervolgens Latex-handschoenen aan om te verkomen dat de huid kan gaan irriteren.

Daarna pakken we een schone(!) afwasborstel en beginnen we met het schoonmaken van de brouwemmer en de daarbij behorende accesoires  (denk hierbij aan het kraantje en de rubber die het waterslot op zijn plek houdt).

Als je deze hebt schoon gemaakt,ga je alles nogmaals goed uitspoelen met warm/heet water en droog je de spullen af met een schone theedoek en zet je ze vervolgens op een schone plek weg totdat je deze gaat gebruiken.

Dit zelfde zal je ook gaan doen met je pannen of brouwketel om zo het beste resultaat te halen.

Als je klaar bent met het brouwproces herhaal je dit proces weer totdat alles goed schoon is. 

Je kan overigens dezelfde compositie gebruiken om de bierflesje schoon te maken.

Nee, lieve bierbrouw vrienden en vriendinnen, sla dit niet over. Ik doe dit echt niet om te plagen of het minder leuk te maken maar het hoort er gewoon bij!

Ik zelf heb gekozen voor deze manier van schoonmaken maar er zijn nog genoeg andere manieren van schoonmaken en desinfecteren.

 

 

 

 

 

Hop

Hop

Blog HopHop SoortenHop In dit blog gaan we het hebben over Hop. Nee beste brouwvrienden en vriendinnen, niet het hoppen van baan naar baan maar over...

Herfstbock

Herfstbock

Blog Herfst BockMakkelijk je eigen Herfst Bock makenWerkwijze Je hebt met het brouwen van bier verschillende soorten werkwijzes. Een van deze...

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

New Flavors

Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Pellentesque in ipsum id orci porta dapi

Events

Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Pellentesque in ipsum id orci porta dapi

News

Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Pellentesque in ipsum id orci porta dapi