Selecteer een pagina

Blog

Herfst Bock

Makkelijk je eigen Herfst Bock maken

Werkwijze

Je hebt met het brouwen van bier verschillende soorten werkwijzes.

Een van deze werkwijze is het gebruiken van een extract. In een extract is het hele voor proces van het bier brouwen al voor je gedaan en is de tijd van het maken van het bier in minimaal 4 uur  verminderd.

Voor het brouwen van mijn Herfst Bock heb ik een extract gebruikt. Deze zou je gewoon bij een bierhandel (denk hierbij aan een Braumarkt te Almere bijvoorbeeld) kunnen kopen.

Benodigdheden

Wat heb je verder nog nodig voor het bereiden van je bier met een extract:

Uiteraard begint dit met een goede dossis geduld en tijd en gezelligheid! Ja dit klinkt misschien apart maar bier brouwen met meerdere personen is altijd gezelliger dan alleen!!

Verder heb je nodig een brouwer emmer die geschikt is naar de minimale hoeveelheid bier die je gaat maken (in mijn geval was dit 15 liter)

Een waterslot om de emmer mee luchtdicht af te sluiten.

Uitvoering

We gaan beginnen! Alle spullen gereed?

Ready, Set and Go! Hahaha nee grapje uiteraard. Zoals ik al zij het maken van bier is geen wedstrijd.

Begin met het desinfecteren van je brouw emmer. Ik zelf gebruik hier sulfiet en citroen zuur voor. Doe heet water in de emmer en 2 theelepels (tlp) citroenzuur en 1 theelepel sulfiet in. (Let op beste brouw vrienden!! Trek hiervoor wel even Latex handschoenen aan!!). De reden hiervoor is simpel het is niet al te fijn om dit op je huid te krijgen.

Maak nu goed de emmer schoon met een een schone afwasborstel. Daarna spoel je de emmer meerdere malen goed uit en zorg je er voor dat de wasbak ook goed schoon is en uitgespoeld.

Vervolgens vul je de wasbak met warm/heet water. (Denk hierbij aan een graad of 60/65)

Zet vervolgens de extract in de wasbak neer en laat dit ongeveer 10/15 minuten staan totdat je ziet dat de extract vloeibaar is geworden in de zak en makkelijk loslaat van de zak.

Vervolgens doe je de extract in de emmer en vul je daarna de emmer aan met warm water tot het aantal liters bier wat je wilt maken, in mijn geval was dit 15 liter en voeg daarna de suiker toe die hierbij geleverd is.

Daarna laat je de temperatuur dalen door middel van er duur heen te roeren naar 24 graden en dan zet je de emmer neer op een plek waar het kamertemperatuur is (20/21 graden).

Als je dit gedaan hebt doe je vervolgens de gist in de emmer en sluit je de emmer af met je waterslot er op.  Let op! hierna de emmer niet te veel meer verplaatsen of beter gezegd niet meer verplaatsen i.v.m. het gistingsproces wat van start gaat.

Nu het belangrijkste van alles en dat is de dossis geduld die van start gaat!!

Bottelen van het bier

Na ongeveer 3 weken is het tijd om het bier te gaan meten.

Nee lieve bierbrouw vrienden en vriendinnen, niet met een meetlint maar met een SG-meter!

Een SG-meter meet het alcohol percentage van het bier. Op de SG-meter zie je meerdere getallen staan. Wij gebruiken voor het meten van bier de getallen in de 1000 reeks. Het bier mag gebotteld worden op het moment dat die tussen de 1010 en 1015 zit.

Als dit het geval is dan is het tijd om te bottelen.

Voordat we gaan bottelen zorgen we er uiteraard weer voor dat de flesjes waarin we het bier gaan doen, goed schoon zijn.

Dit kan je weer doen d.m.v. de eerder genoemde middelen te gebruiken in een wasbak en dan de flesjes goed schoon te maken en uit te spoelen.

Als dit gedaan is gaan we het volgende doen en dat is een klein beetje suiker in de flesjes doen. Dit is niet meer dan ongeveer een kwart tot een half telepeltje. Het zorgt er namelijk voor dat het bier nog even na gaat gisten op de flesjes.

Vervolgens gaan we de flesjes vullen met bier. Vul het flesjes niet te vol en hou hierbij een ruimte open van ongeveer 5 centimeter ivm de druk die door het gistingsproces zich opbouwd binnen de fles. Daarna doe je de kroonkurken op de fles en zorg je er voor dat deze goed dicht geknepen wordt.

Zelf gebruik ik beugelflesjes hiervoor i.v.m. dat alles van het flesje herbruikbaar is en het makkelijker dicht maken is dan het dicht knijpen van kroonkurken omdat als je te hard knijpt of de kroonkurk zit scheef bijvoorbeeld de kans bestaat dat de hals breekt en je het bier kan weg gooien.

Nadat het bier gebotteld is moet het bier nog 3 weken nagisten op fles.

Na 3 weken is het zover, het leukste en lekkerste moment van allemaal! Even een kwartiertje/20 minuten in de koelkast en dan…..Jaja daar komt die lieve bierbrouw vrienden en vriendinnen… *PLOP* en Proost!!!

 

Hop

Hop

Blog HopHop SoortenHop In dit blog gaan we het hebben over Hop. Nee beste brouwvrienden en vriendinnen, niet het hoppen van baan naar baan maar over...

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

New Flavors

Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Pellentesque in ipsum id orci porta dapi

Events

Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Pellentesque in ipsum id orci porta dapi

News

Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Pellentesque in ipsum id orci porta dapi